Tips&Trucs

Op deze pagina worden handige Tips&Trucs voor de Condacam-gebruiker geplaatst. Regelmatig worden er nieuwe onderwerpen toegevoegd. Deze kunnen ook voortkomen uit vragen en/of problemen van Condacam-gebruikers. Deze kunnen begeleid worden door pdf-bestanden en/of video-links. Alle Condacam-gebruikers en diegenen die zich hiervoor aangemeld hebben, worden automatisch op de hoogte gehouden middels een e-mail.

 

11.05.2015 NC-bewerkingen kopiëren op een circulair of rasterpatroon

cadcam 3D frezen Heidenhain Fanuc

Door gebruik te maken van deze functies bespaar je programmeertijd en hou je meer overzicht over de NC-jobs. Bekijk deze video hier om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

 

25.11.2014 Aanmaken van meerdere Gereedschapsbibliotheken per machine

3d cam goedkoop prijsgunstig nederlandstalig 2d cam heidenhain fanuc mazak okuma mori seiki

Als je meerdere Freesbanken aanstuurt met Condacam, is de kans groot dat er per machine verschillende gereedschappen worden gebruikt. Er bestaat de mogelijkheid om per machine een aparte bibliotheek van gereedschappen aan te maken. Hoe dit in zijn werking gaat moet je deze video hier even bekijken. Het is echt heel eenvoudig aan te maken. Je kunt er ook toerentallen en specifieke voedingen aan toevoegen.
13.05.2014 Aanmaken van Bewerkingsbibliotheken

In Condacam is het mogelijk om een bibliotheek van veel voorkomende bewerkings-methoden vast te leggen. Voor onderdelen die qua vorm en en afmetingen afwijken, maar wel met dezelfde gereedschappen en verspaningscondities bewerkt worden, kan dit van toepassing zijn. Voordeel is het voorkomen van fouten en tijdsbesparing tijdens programmeren. Bekijk deze video hier hoe eenvoudig en snel dit werkt.

 

27.03.2014 Frezen van geselecteerde vlakken

2.5D Cam

Het komt zeer vaak voor dat je van een model slechts een aantal vlakken wil bewerken. Hiervoor moeten dan begrenzingscontouren voor aanwezig zijn. Hiervoor is de perfecte oplossing ‘Gereedschapscurves maken van geselecteerde vlakken’ die in het menu 3-D Frezen staat. Bekijk deze video hier hoe eenvoudig en snel dit werkt.

 

05.02.2014 Nauwkeurigheid instellen bij berekening gereedschapsbanen

2.5D Cam 2.5D Cam

Bij alle 3D freestrategieën is de nauwkeurigheid waarmee Condacam de NC-baan (intern) berekent, aan te geven. Meestal staat deze op een waarde van 0.03, die normaliter ook voldoet. Er kunnen echter situaties optreden waarbij deze waarde iets kleiner ingesteld dient te worden. Dit zou nodig kunnen zijn als we met kleinere gereedschapsdiameters dan 5 mm gaan werken.
In dit voorbeeld willen we een sleuf met een breedte van 2.7 voorfrezen met een frees diameter 2.5. De frees past in de sleuf maar heeft ‘weinig ruimte’ over. Je ziet dat het resultaat bij een nauwkeurigheid van 0.03 geen efficiënte en juiste NC-baan oplevert. Dit is o.a. omdat de sleuf recht naar beneden loopt en er een onnauwkeurigheid optreedt bij het ‘afstasten’ van het model.
Willen we hier toch een correcte NC-baan verkrijgen, zal de waarde van nauwkeurigheid verkleind moeten worden. Als we deze bijstellen naar bv. 0.01 krijgen we wel de juiste NC -baan.
In deze video wordt deze problematiek met een voorbeeld nader bekeken: Aanpassen nauwkeurugheid

 

02.01.2014 Het afbramen van contouren

afbramen

Met Condacam kun je eenvoudig een CNC-programma genereren om 2D-contouren of een 3D-model af te bramen. Kijk naar de volgende video hoe dit te doen: Afbramen contour

 

25.12.2013  Een 2D Contour met een zijprofiel frezen

2.5D Cam

Het komt nog wel eens voor dat er een produkt gefreesd moet worden die conisch is of volgens een bepaald profiel naar beneden verloopt. In Condacam kun je met de 2.5D functie ‘Contour-bewerking’ op een eenvoudige manier een geprofileerd contour programmeren.
Lees het bestand Profiel-bewerking.pdf voor de uitleg. Er zijn 3 bijbehorende videos met stem om te laten zien hoe dit precies in Condacam te doen, de links staan in het Pdf-bestand. Klik hier voor de bijbehorende 2 condacam-projecten, één met alleen het model, de andere mèt de NC-jobs.